Alkohol zajmuje w rodzimej kulturze bardzo istotne miejsce i to bynajmniej nie dlatego, że Polacy piją go dużo. Statystyki bowiem wyraźnie pokazują, że na tle wielu krajów europejskich spożywanie alkoholu w Polsce wypada dosyć blado.

lampka nalewki

Autor: fo.ol
Źródło: http://www.flickr.com
Niemniej jednak, ogromnym zainteresowaniem odznaczają się własnoręcznie robione trunki, traktowane w polskich domach na zasadzie przetworów, takich samych jak np. dżem. Takie receptury są bardzo często przekazywane nawet z pokolenia na pokolenie. Przykładem może być między innymi litworówka, nalewka wykonywana na obszarze polskiego Podhala (litworówka na Czemu akurat tam? Jako że to właśnie w polskich Tatrach można spotkać arcydzięgiel litworu, który jest podstawowym składnikiem nalewki. W dodatku używa się oczywiście spirytusu. Zazwyczaj trunek jest także słodzony miodem. Zdaniem górali posiada on właściwości uzdrawiające, na przykład łagodzi ból.

nalewki

Autor: George Grinsted
Źródło: http://www.flickr.com

Wielu Polaków jest też smakoszami tradycyjnej cytrynówki. Jej produkowanie jest banalne, trzeba jedynie dysponować spirytusem, ewentualnie gotową już wódką i dodać do niej sok z cytryny. Czasami wykorzystywany jest także jej miąższ. Zdarza się, że cytrynówka jest ponadto słodzona. W wielu regionach Polski wytwarza się również specjalny trunek na palonym cukrze. Jest dość słodki oraz ma lekkie brązowe zabarwienie. Nie ma chyba również osoby, jaka nie słyszałaby o słynnej śliwowicy, jaką można kupić na Podhalu. Jak sama nazwa wskazuje, wykonywana jest ze śliwek. Jednym z najbardziej popularnych alkoholi, które dużo osób wykonuje własnoręcznie jest naturalnie wino – zazwyczaj z winogron, chociaż wino można wyprodukować też z jabłek, brzoskwiń, a nawet truskawek. Niektóre osoby wykorzystują w tym celu też ryż. Wtedy podstawą smaku wina są wybrane zioła. Poza owocami, warto zaopatrzyć się naturalnie w gąsior oraz drożdże. Takie akcesoria można kupić bez problemu w sklepach, a wykonanie trunku jest bardzo proste. Gąsior musi zdecydowanie stać w ciepłym i suchym miejscu, w takim przypadku wino jest najsmaczniejsze.

Domowe trunki czasami są wykorzystane przede wszystkim w celach leczniczych, w szczególności jeśli w ich składzie można odnaleźć zioła. Dużo częściej nalewki według klasycznych receptur można znaleźć także w sklepie, w korzystnych cenach.

Tagged on: