Aronia została przywieziona do naszego kraju Ameryki Północnej. W naszym klimacie nie występuje raczej w naturalnych warunkach. Jedynie okazjonalnie można ją spotkać w lesie. Rozpowszechniona jest natomiast uprawa tego aronii. Aronia rośnie na średniej wielkości krzewach, które ozdabiają polskie sady.

Nie sposób się temu dziwić, bo aronia zawiera wiele wartościowych witamin, z grupy A,C,E i P. Zawiera liczne właściwości odżywcze i lecznicze. Jest również doskonałym źródłem błonnika, a więc przyspiesza również metabolizm. Sok z aronii wykorzystywany jest zapobiegawczo i wspomagająco przy zwalczaniu schorzeń i dolegliwości, takich jak: miażdżyca, nadciśnienie, cukrzyca, choroby oczu, a także zmiany rakowe. Aronia pomaga także zwalczać różnego rodzaju wirusy i bakterie. Dlatego warto sięgać po nią też w przypadku zwyczajnej infekcji, przeziębienia lub, gdy pragniemy wspomóc system immunologiczny.

Owoce te zawierają antyoksydanty i przeciwutleniacze, które spowalniają rozwój komórek rakowych.

aronia

Autor: Gene Selkov
Źródło: http://www.flickr.com

Na jaskrę lub zaćmę doskonale działają zawarte w aronii bioflawonoidy. Witamina C i rutyna wspomagają natomiast system immunologiczny i pomagają wyleczyć przeziębienie i infekcje. Po sok z aronii sięgamy przeważnie zimą lub jesienią. Tymczasem, dobrze pić go też wiosną i latem . Zerwana prosto z krzaka aronia ma cierpki i gorzkawy smak, dlatego raczej nie spożywa jej się na surowo. Przetwory, zrobione z wykorzystaniem tego owocu są jednak niespodziewanie przyjemne w smaku i zdrowe. Najprościej można zrobić sok. Wystarczy wsadzić owoce do garnka i zagotować je z wodą i cukrem. Do smaku dobrze dodać także np. jabłka, wiśnie, śliwki albo pomarańcze.

Sok z aronii znakomicie smakuje również w połączeniu z przyprawami korzennymi, takimi jak cynamon, imbir oraz goździki. Na bazie aronii można także zrobić doskonałe wino. Razem z winogronami i wanilią, aronia stworzy wytworny i aromatyczny bukiet. Wino z aronii będzie również doskonale regulować krążenie krwi. Będzie wspomagać leczenie nadciśnienia, miażdżycy czy żylaków. Dobrze pomyśleć jednak również o dzieciach. Dla nich można zrobić przetwory, takie jak dżem, kisiel czy galaretka.

Najmłodsi bardzo lubią przecież słodkości.

Wykorzystajmy więc aronię, żeby zrobić dla swojego dziecka smaczny i jednocześnie zdrowy deser (sklep – żywność ekologiczna). Jeżeli użyjemy trochę sprytu, to nawet największy niejadek nie oprze się galaretce z aronii z dodatkiem bitej śmietany lub lodów. Taki deser możesz spokojnie podać też gościom.

To, co spożywamy znacznie oddziałuje na nasz organizm. Jeśli chcesz się zdrowo odżywiać, to na pewno docenisz właściwości, jakie ma sok z aronii.
Tagi: