Jeśli planujesz prowadzić własną restaurację, musisz mieć świadomość, iż sukces Twego przedsięwzięcia nie leży wyłącznie w zatrudnieniusprawdzonego kucharza i kelnera. Odkryj, co jeszcze decyduje o sukcesie dobrej restauracji.

Sprawdzony personel to podstawa sukcesu

restauracja

Autor: Iain Cameron
Źródło: http://www.flickr.com

Jeśli pragniesz otworzyć swą własną restaurację zapewne wiesz, iż jest to jeden z cięższych biznesów. Najistotniejszą sprawą jest zatrudnienie dobrego kucharza. Podczas rekrutacji nie patrz wyłącznie na dotychczasowe doświadczenie danej osoby. Dowiedz się w jaki sposób Twój przyszły kucharz rozprawia o jedzeniu. Jeżeli wyczujesz w nim pasję do gotowania, masz pewność, że to jest odpowiednia osoba. Wiedz, że niezawodny kucharz rozwinie każdą restaurację. Drugą rzeczą, o którą musisz zadbać jest obsługa, czyli sprawdzeni kelnerzy czy kelnerki. W trakcie wyboru odpowiedniej osoby na to stanowisko, zwróć szczególną uwagę na dotychczasowe doświadczenie kandydata. Uważa się, że bycie kelnerem/kelnerką, to nic szczególnego. Nie wierz w to stwierdzenie. Kelner to wizytówka Twojej restauracji.

Przyprawniki, czyli diabeł tkwi w szczegółachNo dobrze. A więc załóżmy, że masz świetną załogę. Zgadnij, co jeszcze możesz zrobić, aby Twoi goście byli za każdym razem zadowoleni z Twoich usług. Oprócz dobrego pożywienia szalenie ważne są drobiazgi, takie jak przyprawniki – dodatki do restauracji – sprawdź ofertę. Powinieneś zadbać o ich odpowiednią ilość i jakość. Na każdym stole powinny znajdować się pojemniczki z różnymi przyprawami. Nie możesz dopuścić do sytuacji, w której Twoi goście będą dzielić się przykładowo jedną solniczką (wędrującą z rak do rąk).

Karty menu restauracjiKolejną ważną kwestią jest menu. Miej świadomość, iż wizualny aspekt karty menu restauracji, także decyduje o tym, jak Twoi goście będą Cię oceniać. Nie możesz pozwolić na to, aby dania w menu były nieuporządkowane. Potrawy powinieneś podzielić tematycznie. Wyróżnij przystawki, dania główne, śniadania, kolacje, desery. Dobrze jest uporządkować dania mięsne oraz bezmięsne.

Nie oferuj dużej ilości dań. Restauracja odnosi sukces, gdy specjalizuje się w wybranych potrawach.

Nie wahaj się – jeśli masz ochotę przeczytać dodatkowe treści na ten temat, wiedź, że bezpłatne wejście na nasz link doprawdy nie obciąży Cię finansowo.

Przykładowo możesz założyć restaurację rybną, restaurację wegańską, wegetariańską albo zwykłą-niezwykłą pierogarnię. Ważne jest to, by być spójnym w swoich decyzjach. Miej na uwadze, że najczęściej restauracje, które oferują „wszystko”, nie cieszą się dobrą opinią.

A więc słowo klucz do sukcesu, to specjalizacja. Jeśli chcesz stworzyć unikalną kartę menu, możesz zlecić opracowanie graficzne karty dobrej agencji reklamowej. Możesz również zakupić karty menu restauracji w sklepie. Pamiętaj, w prowadzeniu własnej restauracji najważniejszy jest pomysł, dobry zespół i miłość do jedzenia.

Prowadzisz restaurację? Odkryj, co powinieneś uczynić, aby zadbać o swoich klientów.
Tagi: