Jeśli planujesz prowadzić własną restaurację, musisz mieć świadomość, iż sukces Twego przedsięwzięcia nie leży wyłącznie w zatrudnieniusprawdzonego kucharza i kelnera. Odkryj, co jeszcze decyduje o sukcesie dobrej restauracji.

Sprawdzony personel to podstawa sukcesu

restauracja

Autor: Iain Cameron
Źródło: http://www.flickr.com

Jeśli pragniesz otworzyć swą własną restaurację zapewne wiesz, iż jest to jeden z cięższych biznesów. Najistotniejszą sprawą jest zatrudnienie dobrego kucharza. Podczas rekrutacji nie patrz wyłącznie na dotychczasowe doświadczenie danej osoby. Dowiedz się w jaki sposób Twój przyszły kucharz rozprawia o jedzeniu. Jeżeli wyczujesz w nim pasję do gotowania, masz pewność, że to jest odpowiednia osoba. Wiedz, że niezawodny kucharz rozwinie każdą restaurację. Drugą rzeczą, o którą musisz zadbać jest obsługa, czyli sprawdzeni kelnerzy czy kelnerki. W trakcie wyboru odpowiedniej osoby na to stanowisko, zwróć szczególną uwagę na dotychczasowe doświadczenie kandydata. Uważa się, że bycie kelnerem/kelnerką, to nic szczególnego. Nie wierz w to stwierdzenie. Kelner to wizytówka Twojej restauracji.

Przyprawniki, czyli diabeł tkwi w szczegółach
No dobrze. A więc załóżmy, że masz świetną załogę. Zgadnij, co jeszcze możesz zrobić, aby Twoi goście byli za każdym razem zadowoleni z Twoich usług. Oprócz dobrego pożywienia szalenie ważne są drobiazgi, takie jak przyprawniki – dodatki do restauracji – sprawdź ofertę. Powinieneś zadbać o ich odpowiednią ilość i jakość. Na każdym stole powinny znajdować się pojemniczki z różnymi przyprawami. Nie możesz dopuścić do sytuacji, w której Twoi goście będą dzielić się przykładowo jedną solniczką (wędrującą z rak do rąk).

Karty menu restauracji
Kolejną ważną kwestią jest menu. Miej świadomość, iż wizualny aspekt karty menu restauracji (restauracja), także decyduje o tym, jak Twoi goście będą Cię oceniać. Nie możesz pozwolić na to, aby dania w menu były nieuporządkowane. Potrawy powinieneś podzielić tematycznie. Wyróżnij przystawki, dania główne, śniadania, kolacje, desery. Dobrze jest uporządkować dania mięsne oraz bezmięsne.

Nie oferuj dużej ilości dań. Restauracja (więcej w tym serwisie) odnosi sukces, gdy specjalizuje się w wybranych potrawach. Przykładowo możesz założyć restaurację rybną, restaurację wegańską, wegetariańską albo zwykłą-niezwykłą pierogarnię. Ważne jest to, by być spójnym w swoich decyzjach. Miej na uwadze, że najczęściej restauracje, które oferują „wszystko”, nie cieszą się dobrą opinią.

A więc słowo klucz do sukcesu, to specjalizacja. Jeśli chcesz stworzyć unikalną kartę menu, możesz zlecić opracowanie graficzne karty dobrej agencji reklamowej. Możesz również zakupić karty menu restauracji w sklepie. Pamiętaj, w prowadzeniu własnej restauracji najważniejszy jest pomysł, dobry zespół i miłość do jedzenia.

Prowadzisz restaurację? Odkryj, co powinieneś uczynić, aby zadbać o swoich klientów.
Tagi: