Formy silikonowe. Już parę lat temu skutecznie zmieniły współczesną technikę przygotowywania potraw. Z wyglądu przypominają kauczuk, lecz powstały z miękkiego i elastycznego silikonu. Na czym polega różnica? Rozgrzana guma wytwarza drażniący swąd, z kolei silikon jest bezwonny. Jest bezpieczny dla zdrowia, gdyż nie wchodzi w niekorzystną reakcje ze związkami zawartymi w żywności.

piernikowe ciastko

Autor: superscheeli
Źródło: http://www.flickr.com

Formy silikonowe przewyższają blachy, naczynia ceramiczne tudzież szklane formy ponieważ wykazują większą wszechstronność i mają więcej zastosowań. Silikonowa forma do pieczenia znajdzie użytek w każdej kuchni i przy każdej okazji. Gdy chcemy upiec tort (pełna treść) na szczególną okazję idealnie sprawdzi się tortownica silikonowa, gdyż ciasto szybko i sprawnie odejdzie od formy, nie tracąc kształtu. Tymczasem większych rozmiarów forma w kształcie kwiatu róży, napełniona galaretką z truskawkami zrobi furorę na dziecięcym przyjęciu. Formy (czytaj więcej) tworzone są w oryginalnych kształtach, dlatego też mamy wypieki w kształcie bohatera dziecięcych kreskówek, gwiazdki czy samochodu. Ostatnio bardzo popularne i korzystne dla naszego zdrowia stało się samodzielne pieczenie chleba. Formy do pieczenia chleba pozwalają nam czerpać radość z tego zajęcia. Znajdziemy w sklepach modele wyposażone są w bardzo pomocną obręcz, która zapewnia sztywną krawędź formy. Dzięki temu rozwiązaniu wypieki nie deformują się.

W odróżnieniu do blach, ceramiki i szkła, silikonowe foremki na ogół mają dekoracyjny kształt i cieszą oczy kolorem, mogą dzięki temu stanowić wzbudzający zachwyt, nietypowy element dekoracyjny naszej kuchni. Formy silikonowe są uniwersalne, doskonale nadają się do niskich jak i wysokich temperatur – wychodzą bez szwanku przy -60oC do +230oC . Są odporne na tzw. szok termiczny. Wytrzymują gwałtowne zmiany temperatur (po wyjęciu z zamrażalnika można ulokować formę od razu w piekarniku). Z tego powodu powszechnie stosowane są do robienia kostek lodu, które prezentują się zjawiskowo, ponadto forma jest wielokrotnego użytku. Z powodzeniem nadają się do piekarników, lodówek, kuchenek mikrofalowych jak również mycia w zmywarkach. Przechowywane w pudełkach, szufladach, zwinięte – momentalnie powracają do pierwotnej formy. Sprawdzą się więc w niewielkich kuchniach.
Kuchenne rewolucje czyli formy silikonowe do pieczenia. W jakim celu opłaca się je wykorzystać?