Jeżeli uczeni poszukują znaków życia na innej planecie, to głównie skupiają się na poszukiwaniach wody, gdyż jest ona gwarantem istnienia choćby najmniejszych organizmów. Ten przykład uświadamia nam, że woda, czy to mineralna, czy to zwykła kranówka, jest jednym z bazowych, a jednocześnie głównych składników naszej diety. Jednak pamiętajmy, że zasób napojów wypijanych przez Polaków jest rzecz jasna o dużo dłuższy. Bodajże większość osób, a szczególnie pań, co dzień rano wypija chociażby jedną szklankę świeżo parzonej aromatycznej kawy.

herbata

Źródło: pixabay

A nierzadko w pracy i kadrowe, i pracownicy fizyczni wypijają kolejną porcję wspomnianego napoju. Natomiast tak w trakcie dnia, jak i wieczorem z chęcią zaparzamy herbatę. Współcześnie w sprzedaży można dostać właściwie wszystkie jej rodzaje. Gdy jednym najbardziej smakuje chińska herbata, to innym czerwona indyjska albo ta z dodatkiem drobinek owoców (przykłady: chińska mieszanka herbat). Osoby na diecie oczyszczającej oraz te uskarżające się np. na choroby układu sercowego zaparzają poza tym specjalnie spreparowane mieszanki suszonych ziół, czyli innymi słowy, herbatki ziołowe.

Jeśli masz ochotę zgłębić informacje na przedstawiany wątek, to odsyłam do serwisu gdzie odnajdziesz wiele interesujących informacji, które szczegółowo opisują temat.

Na naszych stołach od niepamiętnych czasów królują alkohole pod najróżniejszą postacią. Gospodarze po powrocie z pracy chętnie spędzają wolne zimowe popołudnia przed telewizorem i wylegują się na kanapie z puszką piwa w ręce, a małżonki w tym samym czasie plotkują przy kieliszku słodkiego białego wina. I pomimo tego że alkohol jest powodem wielu tragedii, to absolutnie nikt nie planuje ograniczać jego dostępności.

czarna herbata

Źródło: pixabay.com

Gdy pijemy zwykłą lub czerwoną herbatę lub kawę z ekspresu, to zazwyczaj nie pamiętamy, że tak czy inaczej są to w końcu używki, których nie warto nadużywać. A jeżeli już w kubku parzy się chińska herbata, to trzeba uważać, żeby zbyt często nie pić intensywnego naparu. Żywieniowcy alarmują: w naszej powszedniej diecie pijemy zbyt mało płynów, a szczególnie wody i pożywnych soków. Na stołach brak dobrze znanych napoi, które niegdyś bardzo dobrze gasiły pragnienie. Podczas upałów można postawić na stole szklaneczkę kompotu z wiśni lub schłodzone zsiadłe mleko. Na szczęście producenci napoi wracają do tradycyjnych przepisów i wprowadzają na rynek, dla przykładu, znany od średniowiecza kwas chlebowy.

Jakiego typu napoje królują na polskich stołach, czyli kilka słów o preferencjach nowoczesnych Polaków
Tagi: