Prawdopodobnie każdy zetknął się kiedyś z pojęciem cateringu. Ostatnio stało się to bardzo modne i chętnie wykorzystywane rozwiązanie. Catering to po prostu firma, zajmująca się obsługą gastronomiczną różnych imprez okolicznościowych i nie tylko.

menager

Autor: www.audio-luci-store.it
Źródło: http://www.flickr.com
Firma cateringowa często potrzebna jest w rożnego rodzaju instytucjach, takich jak szkoła albo szpital, i w ośrodkach pracowniczych, czyli w biurach i firmach. W takiej sytuacji posiłki dowożone są na co dzień, o wyznaczonych porach. To bardzo wygodne i przeważnie także opłacalne rozwiązanie. Zatrudniając firmę cateringową, możemy bowiem nie martwić się o sanepid, ze względu na własną kuchnię. Nie potrzebujemy też dodatkowych pracowników, a zatem zaoszczędzamy dzięki temu zarazem cenny czas, przestrzeń w lokalu oraz gotówkę. Catering sprawdza się zatem przede wszystkim wówczas, kiedy musimy zapewnić potrawy dla większej liczby osób. Właśnie dlatego tak często jest wykorzystywany podczas rożnego rodzaju imprez okolicznościowych, takich jak przyjęcia weselne, konferencje, komunie, chrzciny, bankiety, festyny itp. Więcej na stronie: http://www.preemiercatering.pl/articles/page/O-firmie

kucharze

Autor: matchfitskills
Źródło: http://www.flickr.com

Z perspektywy użytkownika, wszystko może wydawać się zatem niezwykle proste. Wystarczy znaleźć jakiś catering, następnie zadzwonić, przejrzeć menu, zawrzeć umowę i gotowe. Z drugiej strony wygląda to jednak trochę inaczej. Prowadzenie firmy cateringowej, to naprawdę trudne zadanie. Zobacz na stronie: http://www.preemiercatering.pl/

Wymaga połączenia wielu elementów. Najistotniejsze wydaje się dobre jedzenie. Poziom serwowanych dań jest bowiem elementem ocenianym przez klienta w sposób bardzo bezpośredni i indywidualny. Grupa doświadczonych kucharzy to jednak za mało , aby sprostać wymaganiom rynku. W tej branży trzeba mieć przede wszystkim dobry plan logistyczny. Bez dobrej organizacji nie pomoże nam bowiem nawet najsmaczniejsze jedzenie w całym mieście. Musimy również wiedzieć, w jakiej kolejności powinno się podawać poszczególne potrawy. Należy też przygotowywać je tak, żeby zawsze były świeże, by miały właściwą konsystencję oraz temperaturę. Oddzielne pole działania dla logistyki, to reklama i marketing, które pozwolą nam zaistnieć na tle konkurencji. Istotnym elementem jest również znajomość zasad obowiązujących na salonach oraz dbałość o doznania estetyczne.
Catering ostatnio stał się bardzo popularnym rozwiązaniem. Założenie cateringu jest zatem coraz bardziej dochodowym zajęciem
Tagi: