Jak zagraniczne instytucje troszczą się o to, aby spożywane poprzez nas jedzenie było właściwe?

przez | 9 lipca 2021
Dla nikogo nie jest tajemnicą, iż pożywienie, jakie spożywamy codziennie powinno wcześniej być poddane przeróżnym badaniom, jakie posiadają na zamyśle usunięcie jakichkolwiek błędów na etapie ich realizacji.

Nie można przecież dopuścić do sytuacji, kiedy przykładowo ktoś w swym hamburgerze znajdzie np. mysi ogon…
kobieta na zakupach

Źródło: corbisimages.com
Na kompletnym globie wprowadzono więc pewne standardy, jakich wytwórcy żywności muszą przestrzegać. Jeden z tego typu standardów opisuje tak zwana księga HACCP, zatem kompletna dokumentacja sanitarna, która była opracowana na podstawie reguł wymienionych poprzez tak zwany system HACCP. Abstrakt taki znaczy z języka angielskiego Hazard Analisis and Critical Control Point, zatem Analiza Niebezpieczeństw oraz Krytycznych Punktów Weryfikacji. Tego typu księga HACCP stanowi podstawowy dokument opisujący wszystkie podstawy działania i założenia systemu HACCP. Należy dodać również, że księga HACCP to akt nadrzędny opisujący wszystkie cele oraz zakres stosowania mechanizmu. Tego typu księga HACCP definiuje ponadto wszelakie obowiązki i umiejętności person, odpowiadających za wdrożenie, nadzór oraz stałe udoskonalanie systemu HACCP.
lekarz

Autor: U.S. Army Corps of Engineers Europe District
Źródło: http://www.flickr.com
Do wdrożenia tego systemu oprócz księgi HACCP polecana jest reguła iso (przenieś się tutaj) 22000, jaka jest asygnowana dla firm, jakie pragną zintegrować własny system zarządzania jakością, którym dla przykładu może być ISO 9001 z odmiennym układem zarządzania bezpieczeństwem pokarmów, jakim może zostać system HACCP. Reguła iso – odnośnik do serwisu – 22000 nazywana jest także jako zarządzanie Bezpieczeństwem Pożywienia.

Jest to międzynarodowy wzorzec określający wymagania wobec układów zarządzania bezpieczeństwem pokarmu na całej jego linii od rolnika, który m.in. sieje zboże aż po talerz, na którym odnajdzie się przykładowo chleb z takiego zboża upieczony.