To, co spożywamy znacznie oddziałuje na nasz organizm. Jeśli chcesz się zdrowo odżywiać, to na pewno docenisz właściwości, jakie ma sok z aronii.

przez | 9 lipca 2021
Aronia została przywieziona do naszego kraju Ameryki Północnej. W naszym klimacie nie występuje raczej w naturalnych warunkach. Jedynie okazjonalnie można ją spotkać w lesie. Rozpowszechniona jest natomiast uprawa tego aronii. Aronia rośnie na średniej wielkości krzewach, które ozdabiają polskie sady.

Nie sposób się temu dziwić, bo aronia zawiera wiele wartościowych witamin, z grupy A,C,E i P.

Kiedy będziesz poszukiwać dodatkowych danych na wątek omawiany w opisywanym tekście, to wejdź tu (http://karpatkebab.pl/) – na pewno te materiały również Cię zainteresują.

Zawiera liczne właściwości odżywcze i lecznicze. Jest również doskonałym źródłem błonnika, a więc przyspiesza również metabolizm. Sok z aronii wykorzystywany jest zapobiegawczo i wspomagająco przy zwalczaniu schorzeń i dolegliwości, takich jak: miażdżyca, nadciśnienie, cukrzyca, choroby oczu, a także zmiany rakowe. Aronia pomaga także zwalczać różnego rodzaju wirusy i bakterie. Dlatego warto sięgać po nią też w przypadku zwyczajnej infekcji, przeziębienia lub, gdy pragniemy wspomóc system immunologiczny.

Owoce te zawierają antyoksydanty i przeciwutleniacze, które spowalniają rozwój komórek rakowych.

aronia

Autor: Gene Selkov
Źródło: http://www.flickr.com

Na jaskrę lub zaćmę doskonale działają zawarte w aronii bioflawonoidy. Witamina C i rutyna wspomagają natomiast system immunologiczny i pomagają wyleczyć przeziębienie i infekcje. Po sok z aronii sięgamy przeważnie zimą lub jesienią. Tymczasem, dobrze pić go też wiosną i latem . Zerwana prosto z krzaka aronia ma cierpki i gorzkawy smak, dlatego raczej nie spożywa jej się na surowo. Przetwory, zrobione z wykorzystaniem tego owocu są jednak niespodziewanie przyjemne w smaku i zdrowe. Najprościej można zrobić sok. Wystarczy wsadzić owoce do garnka i zagotować je z wodą i cukrem. Do smaku dobrze dodać także np. jabłka, wiśnie, śliwki albo pomarańcze.

Sok z aronii znakomicie smakuje również w połączeniu z przyprawami korzennymi, takimi jak cynamon, imbir oraz goździki. Na bazie aronii można także zrobić doskonałe wino. Razem z winogronami i wanilią, aronia stworzy wytworny i aromatyczny bukiet. Wino (poznaj: wino sauvignon blanc ) z aronii będzie również doskonale regulować krążenie krwi. Będzie wspomagać leczenie nadciśnienia, miażdżycy czy żylaków. Dobrze pomyśleć jednak również o dzieciach. Dla nich można zrobić przetwory, takie jak dżem, kisiel czy galaretka.

Najmłodsi bardzo lubią przecież słodkości.

Wykorzystajmy więc aronię, żeby zrobić dla swojego dziecka smaczny i jednocześnie zdrowy deser (sklep – żywność ekologiczna). Jeżeli użyjemy trochę sprytu, to nawet największy niejadek nie oprze się galaretce z aronii z dodatkiem bitej śmietany lub lodów. Taki deser możesz spokojnie podać też gościom.