Kiedy będziesz poszukiwać dodatkowych danych na wątek omawiany w opisywanym tekście, to wejdź tu (http://karpatkebab.pl/) – na pewno te materiały również Cię zainteresują.
Zawiera liczne właściwości odżywcze i lecznicze. Jest również doskonałym źródłem błonnika, a więc przyspiesza również metabolizm. Sok z aronii wykorzystywany jest zapobiegawczo i wspomagająco przy zwalczaniu schorzeń i dolegliwości, takich jak: miażdżyca, nadciśnienie, cukrzyca, choroby oczu, a także zmiany rakowe. Aronia pomaga także zwalczać różnego rodzaju wirusy i bakterie. Dlatego warto sięgać po nią też w przypadku zwyczajnej infekcji, przeziębienia lub, gdy pragniemy wspomóc system immunologiczny.
Owoce te zawierają antyoksydanty i przeciwutleniacze, które spowalniają rozwój komórek rakowych.

Na jaskrę lub zaćmę doskonale działają zawarte w aronii bioflawonoidy. Witamina C i rutyna wspomagają natomiast system immunologiczny i pomagają wyleczyć przeziębienie i infekcje. Po sok z aronii sięgamy przeważnie zimą lub jesienią. Tymczasem, dobrze pić go też wiosną i latem . Zerwana prosto z krzaka aronia ma cierpki i gorzkawy smak, dlatego raczej nie spożywa jej się na surowo. Przetwory, zrobione z wykorzystaniem tego owocu są jednak niespodziewanie przyjemne w smaku i zdrowe. Najprościej można zrobić sok. Wystarczy wsadzić owoce do garnka i zagotować je z wodą i cukrem. Do smaku dobrze dodać także np. jabłka, wiśnie, śliwki albo pomarańcze.
Najmłodsi bardzo lubią przecież słodkości.
Wykorzystajmy więc aronię, żeby zrobić dla swojego dziecka smaczny i jednocześnie zdrowy deser (sklep – żywność ekologiczna). Jeżeli użyjemy trochę sprytu, to nawet największy niejadek nie oprze się galaretce z aronii z dodatkiem bitej śmietany lub lodów. Taki deser możesz spokojnie podać też gościom.